Back to top
Share

Stella Koutsona @ Arsinoe Among Us

Τι κάνει την Αρσινόη τόσο δυνατό σύμβολο γυναικείας δύναμης; Αναμφίβολα ήταν μία πολυδιάστατη γυναίκα που κατάφερε να έχει κυριαρχική παρουσία σε ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

Εμπνεύστηκε και δώρισε το πρώτο κυκλικό κτίριο της αρχαιότητας για τα Καβείρια μυστήρια της Σαμοθράκης. “Υιοθέτησε” τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μαζί με τον πατέρα της, που τη δημιούργησε και θεωρούνταν η Βασίλισσα-Μητέρα, που ενδιαφερόταν για την ευημερία των ανθρώπων και τους συγκέντρωνε στις πολυπολιτισμικές γιορτές που διοργάνωνε για να προωθήσει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Με τα άλογα έγινε Ολυμπιονίκης στους 127ους Ολυμπιακούς Αγώνες ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας της. Ταξίδεψε στα Αιγυπτιακά σύνορα με τη Συρία για να επιθεωρήσει τα στρατεύματα στον Πρώτο Συριακό Πόλεμο και ήταν η αρχιτέκτονας της νίκης. Με τη δική της υποστήριξη η Αίγυπτος ανέπτυξε ένα ισχυρό ναυτικό, καθιστώντας την ισχυρή δύναμη της εποχής.
Η ομορφιά της ήταν πάντα κάτι που επισφράγιζε μία γυναίκα με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, δύναμη και όραμα. Τα επιτεύγματά της μπορεί να φαίνονται ουτοπικά για μία γυναίκα της εποχής. Όμως ήταν αληθινή, τότε και τώρα που αποτελεί ακόμα έμπνευση για εμάς που θέλουμε να κάνουμε τα μυστικά της, συστατικά δημιουργίας και επιτυχίας.

Σήμερα η Arsinoe de Thrace, παρουσιάζει τη Στέλλα Κουτσώνα, στην καμπάνια “Arsinoe Among Us” – μία καμπάνια για τις γυναίκες του σήμερα, που εμπνέονται από τις γυναίκες του χθες.

Στέλλα, 25 ετών

Απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία

Γνώριζες για την Αρσινόη στο παρελθόν;
Γνώριζα για την βασίλισσα Αρσινόη

Ποιο κομμάτι της ιστορίας της σε εντυπωσιάζει;
Πολύ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μία γυναικεία προσωπικότητα εκείνης της εποχής είχε το ψυχικό σθένος, την τόλμη ,το δυναμισμό και τη φιλοδοξία να σταθεί αντάξια τόσο των εσωτερικων όσο και των εξωτερικών πολιτικών της υποχρεώσεων. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι μία γυναίκα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την κυριαρχία ισχυρών ανδρών της εποχής όπως επίσης και το γεγονός ότι ηταν απόλυτα αποτελεσματική στο ρόλο της ως Βασίλισσα και της Θράκης και της Αιγύπτου. Μια διαχρονική μορφή προτύπου και σύμβολο δύναμης.

Τι πιστεύεις ότι ενδυναμώνει τις γυναίκες σήμερα;
Η αναγνώριση σε νομικό επίπεδο της πλήρης ισότητας των δύο φύλων,το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία ,στα εκλογικά δικαιώματα και η ελεύθερη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή έχουν ενδυναμώσει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.Είναι γεγονός πλέον ότι έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και δημιουργούμε μόνες μας τις ιδανικές συνθήκες για να ανθισουμε σε επαγγελματικό, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Πιστεύεις ότι οι γυναίκες λαμβάνουν αναγνώριση για τα επιτεύγματά τους;
Η διασφάλιση της πλήρης εξίσωσης των γυναικών με τους άντρες έχει καταστήσει εφικτό να λαμβάνουν οι γυναίκες αναγνώριση για τα επιτεύγματά τους. Αποδεικτικό είναι ότι κατάφεραν να κερδίσουν στην εργασία, στην πολιτική, κατάφεραν να κερδίσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες ,στο σεβασμό και στην αξιοκρατία.Βεβαια τα στερεοτυπικά κατάλοιπα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν δημιουργούν καθημερινά προβλήματα στην αναγνώριση των επιτευγμάτων τους.

Πως αισθάνθηκες φορώντας τα φορέματα της Arsinoe de Thrace;
Αισθάνθηκα τιμή και χαρά φορώντας τα υπέροχα αυτα φορέματα εκπροσωπώντας μία σπουδαία γυναικεία προσωπικότητα σαν την Αρσινόη. Αισθάνθηκα μία αίγλη μιας άλλης εποχής πρότυπο για τη σύγχρονη γυναίκα, αυτοπεποίθηση και θηλυκότητα.

Photos by Alexoudis Photography